• ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA
  • ATLAS FONDACIJA

Mediteran naredne godine u fokusu Klinton globalne inicijative. Na godišnjem sastanku, kao član ove organizacije, učestvovao je i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević. On smatra da će ovo biti dobra prilika i za našu zemlju i da će Atlas grupa, kao predstavnik Crne Gore u CGI dati puni doprinos mediteranskoj inicijativi.

Knezevic Clinton

Svjetski lideri koji realizuju humanitarne projekte širom svijeta u okviru Klinton globalne inicijative (CGI) naredne godine staviće poseban fokus na Mediteran. Grčka će tako biti domaćin sastanka ove organizacije u junu naredne godine. To je najavljeno na 10. godišnjem sastanku Klinton globalne inicijative koji je sinoć završen u Njujorku. Na godišnjem sastanku, kao član ove organizacije, učestvovao je i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević. On smatra da će ovo biti dobra prilika i za našu zemlju.

“Ono što je najznačajnije za Crnu Goru, to je formiranje Klinton globalne inicijative za Mediteran koja će biti organizovana sljedeće godine u junu u Atini. Crna Gora će uzeti punopravno učešće na toj konferenciji. CGI Mediteran biće posvećen saradnji i suživotu u mediteranskom regionu, a veliki akcenat će biti stavljen posebno na Balkan i na zemlje u našem okruženju”, kazao je Knežević, dodajući da će Atlas grupa, kao predstavnik Crne Gore u CGI dati puni doprinos mediteranskoj inicijativi.

Knežević je objasnio i koje su to oblasti na koje se fokusira Klinton globalna inicijativa u svojim humanitarnim projektima, a koje su bile u središtu pažnje i na upravo završenom godišnjem sastanku te organizacije.

“Glavne teme su bile proizvodnja organske hrane, alternativni izvori energije i jačanje obrazovanja, posebno u nerazvijenim sredinama jer se smatara da je obrazovanje najbrži izlazak iz siromaštva”, kazao je Knežević.

Knezevic Hillary

Među najznačajnijim oblastima u kojima djeluje Klinton globalna inicijativa su i klimatske promjene. Knežević kaže kako je iz Njujorka poručeno da je važno da se uspostavi bolja kontrola emisije ugljendioksida

“Da se ponovo uspostavi tržište carbon tradinga kao što je postojalo prije nekoliko godina, s tim što bi svaka država, odosno regija svijeta – Evropa, Azija, Amerika uređivala to na svoj način po postignutom dogovoru. Ne bismo imali globalno tržište koje bi obuhvatilo sve zemlje jer smo prošli put imali spor oko toga ko će da mjeri zagađenost i kako će se kvote utvrđivati”, objasnio je Knežević.

Ovogodišnji sastanak Klinton globalne inicijative privukao je veliku pažnju i zbog išćekivanja javnosti hoće li se Hilari Klinton kandidovati za narednog predsjednika SAD.

Knezevic CGI

Klinton globalnu inicijativu osnovao je 2005. godine bivši američki predsjednik Bil Klinton i ona okuplja najuticajnijih lidere svijeta iz oblasti biznisa, javne uprave, civilnog društva i filantrope. Funkcioniše po sistemu davanja konkretnih obećanja da će učiniti društveno korisne akcije i tako svijet činiti boljim. Za 10 godina u okviru ove inicijative sakupljeno je 100 milijardi dolara, kjima je poboljšan život više od 430 miliona ljudi u preko 180 zemalja. Na 10. godišnjem sastanku, članovi su donijeli 188 novih obećanja koje bi trebalo da poboljšalju život 4.9 miliona ljudi.

Klinton globalna inicijativa ušla je u našu zemlju 2011. godine kada je, na poziv predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, kao člana te organizacije, Bil Klinton posjetio Crnu Goru gdje je učestvovao na inauguralnoj konferenciji "Balkanska inicijativa za jačanje društva Jugoistočne Evrope", koju su organizovali Vlada Crne Gore i Atlas fondacija.

Vrati se na početak