Predsjednik Slovenije Borut Pahor u razgovoru sa članovima Odbora Samit100 biznis lidera regiona ukazao je na značaj regionalne saradnje i dodao da je u tom smislu jako značajna politička podrška.

Sastanku sa Pahorom prisustvovao je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević, koji je ispred Crne Gore član Upravnog odbora Samita 100.

Sastanak je bio posvećen pripremi za najveći skup poslovnih lidera Samit100 Jugoistočne Evropekojiće se ove godine održati  1. i 2. juna u Sloveniji u PortorožuGlavna tema sastanka  je mogućnost regionalne saradnje u oblasti energetiketurizmasaobraćaja i infrastrukture i finansijskog sektora.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor je ocijenio da je Samit100 veoma važna inicijativa za modernizaciju regiona i da je važno da se fokusiraju na ekonomiju i politiku. "Zato smo dali  punu podršku regionu za ovaj projekata mi ćemo uraditi naš dio poslakao što je usklađivanje zakonodavstvarješavanje političkih problema dok sa druge straneod privrednika se očekuje da preuzmu svoj dioU Samitu 100prepoznajem optimizam i aktivne napore za razvojVažno je da ovaj  region pokaže da je u mogućnosti sopstvenim naporima obezbijediti napredak, jer ima puno onoga što može ponuditi " kazao je on.

Iztok Seljakpredsjednik Upravnog odbora Samit100, je naglasio da je pravo vrijeme da se radi na konkretnim projektimaposebno na uspostavljanju saobraćajne mreže.

Na Samitu se očekuje učešće stotinu poslovnih lidera regionarad će biti podijeljen u sesijamaa napanelu o razvoju takozvanih pamentnih gradova (smart gradovaučešće je već potvrdila Evropski komesar za saobraćaj Violeta Bulc.

Samit100 biznis lidera je inicijativa pokrenuta 2011. godine od strane Srpske asocijacije menadžera,Hrvatske udruge poslodavaca i Združenja manager Slovenije a ubrzo je podršku pružila i Atlas FondacijaOsnovni cilj ove inicijative je da se povežu privrednici u regionu i da se kroz partnerstva i intenzivnu saradnjuunapredi konkurentnost regiona kroz privlačenje stranih direktnih investicija i nastupe na trećim tržištima.

Prvi godišnji skup održan je u oktobru 2011. godine u Aranđelovcu, drugi u  Bečićima u maju 2013.godine a treći 2014. julu u Cavtatu.