Knezevic  Atlantic Council Citizen Awards NYC 2016

Osnaživanjem ekonomske saradnje jačamo pozitivne aspekte međuzavisnosti u regionu i gradimo održiva i bezbjedna društva

Clinton Global Initiative 2016   Vucic panel

Sa migrantskom krizom, jačanjem populističkih partija, izlaskom Britanije iz Evropske Unije, našli smo se u presudnom trenutku za Evropu. Sve ovo stavilo je Zapadni Balkan pred nove izazove i to u trenutku kada se, pokušavajući da izgradimo demokratska i prosperitetna društva,  još uvijek suočavamo sa posljedicama prošlosti.

Ali, sa izazovima se otvaraju i nove mogućnosti. Pozicioniran na raskršću geopolitičkih previranja našeg doba, Zapadni Balkan je u prilici da bude dobar primjer.

President Clinton and Dr Dusko Knezevic CGI2016

To je bila i poruka plenarne sesije finalne Clinton Globalne Inicijative ( Njujork 19 - 21 Septembar) gdje sam imao čast da učestvujem. U razgovoru sa premijerom Srbije, Aleksanrom Vučićem i Ćamilom Durakovićem, gradonačelnikom Srebrenice, Predsjednik Clinton istako je i pohvalio proces pomirenja koji omogućava našem regionu da zamisli zajedničku budućnost.

Concordia Summit  Future of Europe NYC 2016

Slične poruke čuli smo i razgovarajući o budućnosti Evrope i regiona u okviru strateških dijaloga Concordia Summita ( Njujork 19 - 20 Septembar) organizovanih u partnerstvu sa Atlantskim Savjetom iz Washingtona. Lideri iz Balkana i svijeta saglasili su se da je stabilnost i sigurnost moguća samo uz saradnju i jačanje pozitivnih aspekata međuzavisnosti kroz zajedničke projekte i fokusom na budućnost.

Zapadni Balkan i stabilnost u regionu takođe su bile su teme događaja na EastWest Institutu (Njujork 21 Septembar). Predsjednik instituta, ambasador Cameron Munter i Premijer Srbije, Aleksandar Vučić istakli su da su fokus na ekonomski razvoj i saradnju javnog i privatnog sektora, kako u okviru zemalja tako i među državama regiona, garant napretka, investicija i prosperitetne budućnosti Zapadnog Balkana.

Vucic and Knezevic  EastWest NYC 2016

Stratešku poziciju Zapadnog Balkana naglasio je i predsjednik Podesta grupe Toni Podesta. Tokom sastanka u Njujorku razgovarali smo o stanju stvari u regionu i Azerbejdžanu, koji pokazuje veliko interesovanje za ulaganje u Zapadni Balkan i čiju vladu Podesta grupa zastupa. Stvarajući poslovno prihvatljive okvire i međugranične projekte, mi kao region, smo u jedinstvenoj prilici da privučemo nove investicije sa bliskoistočnih i azijskih tržišta kao i da infrastrukturno spojimo Evropu sa ovim rastućim i energetski bogatim tržištima.

Tony Podesta and Knezevic  NYC 2016

Svi ovi događaji, kojima sam imao čast da prisustvujem u Njujorku, jačaju upravo onu misiju koju smo zamislili pokrećuci Samit100 biznis lidera jugoistočne Evrope. Na svim ovim događajima istaknuta je uloga ekonomske saradnje u jačanju pozitivnih aspekata međuzavisnosti i time održive i bezbjedne budućnosti regiona.

Jer, kao što uvijek naglašavamo na Samitu100, sarađujući na zajedničkim projektima stvaramo stabilniji i sigurniji region i omogućujemo investicije i biznis inicijative koje donose napredak građanima regiona.

Dr Duško Knežević

Predsednik Atlas Grupe